Onze geschiedenis

Sinds 1882

Het jaar 1882, Fransisca Fincent was drie maal gehuwd, tweemaal weduwe en moeder van 10 kinderen. Met haar eerste echtgenoot François de Fonseca die van Spaanse adellijke afkomst was, had ze vijf kinderen en met haar tweede man, Felix Vandepitte, een molenaar afkomstig uit Aalter, had ze twee kinderen. Tenslotte trouwde ze met Louis De Vos waarmee ze nog drie kinderen kreeg. Vader De Vos was molenaar en naast de molen had Fransisca haar herberg. Die diende als wachtzaal voor de boeren die er hun graan kwamen malen. De boeren betaalden de molenaar met twee scheppen bloem uit elke zak die gemalen werd. Die bloem werd gebruikt om brood te bakken. Zo kon men in de herberg brood met gerookte ham, “platte kaas” of boerenomelet eten.

Franciska werd door haar kroost “Moeder Siska” genoemd en al gauw werd ze door iedereen zo aangesproken. Toen ze op uitstap ging naar Amsterdam zag Moeder Siska een schilderij van een wafelijzer met vier hartjes. Eens weer thuis liet ze door haar schoonbroer die smid was in De Pinte een wafelijzer smeden met vijf hartjes. Zo had ze per twee wafels een hartje voor elk kind en steeds bij elke verjaardag werden er wafels gebakken.

In de herberg van Moeder Siska werden er verkopen georganiseerd door notarissen. Toen een notaris uit Antwerpen de wafels van de kinderen van Moeder Siska proefde, vroeg hij haar voor zijn dochter een gelijkaardig wafelfestijn te organiseren. Het feest was zo’n succes en betekende zo het begin van de wafelverkoop op aanvraag.

De herberg van Moeder Siska werd een trefpunt voor de toeristen die van Heist kwamen. Een rit met paard en kar werd ingelegd om de mensen te brengen. Tien jaar later, in 1892, kon men de specialiteit ook zonder voorafgaande bestelling proeven. Door de steeds groter wordende toeloop werd het noodzakelijk om uit te breiden. In de tuin plaatse men schraagtafels en Moeder Siska kocht vouwstoelen van een failliet circus. Deze stoelen hebben dienst gedaan tot 1987 en zijn nog steeds in ons bezit. De zonen van Moeder Siska bakten de wafels op houtvuur en deden het zware werk, terwijl de dochters opdienden in de herberg. ’s Winters gingen de kinderen naar Wallonië om er te werken en hun Frans bij te schaven om zo beter het hoofdzakelijk Franstalig cliënteel te woord te kunnen staan.

Moeder Siska’s wafelhuis was zo succesvol dat twee zonen en drie dochters in 1907 een tweede wafelhuis, “Bij de kinderen Siska”, op het Oosthoekplein openden. Haar jongste dochter, Marie, wilde ook haar voorbeeld volgen toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Moeder Siska overleed in 1918 ten gevolge van de Spaanse griep en mocht de opening van de derde zaak niet meer meemaken.

 

Marie had ervaring opgedaan bij moeder en zusters en was vastberaden dat de derde Siska de grootste, mooiste en best gelegen zou zijn. Zo opende zij in 1919, “Bij de dochter Siska”, wat een jaar nadien zou veranderen in “Marie Siska”.

Haar voorbeeld werd gevolgd door haar jongste broer die in 1923 “Gustave Siska” opende.

De kleindochter van Moeder Siska zou in 1936 de vijfde Siska openen in Sint- Idesbald nabij Koksijde. Deze zaak droeg de naam “Siska du Zoute” verwijzend naar de beroemde zaken in Het Zoute.

Tot na de Tweede Wereldoorlog bleven de Siska’s groeien en droegen ze bij tot de toeristische ontwikkelingen van Het Zoute. In tegenstelling tot hun moeder waren slechts enkele van de kinderen van Moeder Siska getrouwd. Zo had Marie Siska een dochter en een zoon. Haar zoon, Urbain Dossche, zou in 1949 samen met zijn echtgenote Georgette Marie Siska overnemen. Zijn zus, Germaine Dossche, nam Kinders Siska over van de tantes.

Urbain en zijn echtgenote begonnen met het uitbouwen van Marie Siska. Zo kwam er een minigolfclub bij en werd de kaart ook uitgebreid en op restaurantniveau gebracht. Marie Siska werd tot ver over de landsgrenzen bekend. De sterren die naar de casino kwamen optreden brachten steevast een bezoek aan Marie Siska en zijn beroemde wafels.

Paul Anka, Josephine Baker, Martine Carol, Ava Gardner, Gilbert Bécaud, Etchika Choureau en The Platters waren hier te gast. Het was ook een eer om Koning Leopold III en koningin Astrid te mogen verwelkomen bij Marie Siska. Zij hadden een buitenverblijf in het Zwin en na de oorlog kwam de koning regelmatig wafels eten na een partijtje golf met zijn vrienden. Hij nam plaats in een apart zaaltje en de tafel waaraan hij zat werd door het personeel de “Koningstafel” genoemd. Aan deze tafel bij Marie Siska kan u nog steeds plaatsnemen.

In 1967 werd Marie Siska volledig herbouwd op de wafelbakkerij na. Er verrees een complex met 450 zitplaatsen binnen en 550 buiten. In 1987 werd de zaak overgedragen aan kleinzoon Stefan Dossche en zijn echtgenote Nathalie. Er werd terug stevig geïnvesteerd. Er kwam een hotel met zeven luxekamers bij. De speeltuin werd volledig vernieuwd en Marie Siska onderging een metamorfose.

De nieuwe generatie koningskinderen is er nu ook te gast en voor velen is Marie Siska “het Instituut” van Het Zoute geworden. In het seizoen worden er dagelijks meer dan 1000 vers gebakken wafels verkocht. Deze worden nog steeds volgens het geheime recept gebakken. Daarnaast heeft ook het restaurant een belangrijke plaats ingenomen. De minigolf club gesponsord door kledingmerk River Woods organiseert elk jaar in augustus een tornooi voor kinderen en is dan ook de uitgelezen plaats voor een leuke namiddag.

 

Het ouderlijk huis “Moeder Siska” werd in 1975 verkocht en gesloopt. Gelukkig bleef de molen gespaard en doet nu dienst als residentie. Gustave Siska werd twee jaar na zijn oprichting wegens ziekte verkocht om uiteindelijk in 2009 onder de hamer te gaan en plaats te maken voor een residentie. De Siska in Sint- Idesbald werd in 1960 verkocht en wordt nog steeds uitgebaat. Tot slot besloot de eigenaar van Kinders Siska in 2011 zijn zaak te verkopen aan een vastgoedmakelaar.

Zo komt het dat Marie Siska het enige wafelhuis is dat nog door de familie wordt uitgebaat en de originele wafels verkoopt.

Ondertussen vieren we 140 jaar Siska wafels en is de vijfde generatie, Marie-Julie Dossche, toegetreden in de zaak en laat ons hopen dat zij ook deze smakelijke traditie van het Zoute zal verder zetten.

Familie Dossche, Marie Siska

nl_BENederlands